Pictor Ion D. Negulici

Ion D. Negulici (n. 1812 – d. 5 aprilie 1851, Istanbul) a fost un pictor român, participant la Revoluția de la 1848 din Țara Românească.

Ion Negulici s-a născut la Câmpulung Muscel. A studiat la București, la „Școala de arte decorative” condusă de Ana Rosetti, apoi a studiat pictura la Iași cu Niccolò Livaditti și a plecat Paris pentru continuarea studiilor.

Ion Negulici, revenit în țară, a luat parte la campania de culturalizare inițiată de Ion Heliade-Rădulescu, publicând traduceri pe care le-a ilustrat cu gravuri proprii sau reproduceri. A scris o nuvelă, o piesă de teatru și a alcătuit un „Vocabular român” pentru explicarea neologismelor.


Pictorul Ion D. Negulici - Câmpulung Muscel

Ion Negulici a fost membru al societății revoluționare „Frăția”, a participat intens la activitatea revoluționară din 1848, tipărind manifeste revoluționare și desfășurând o intensă activitate organizatorică. Guvernul revoluționar l-a numit prefect al județului Prahova. După înnăbușirea revoluției, Ion Negulici a fost exilat la Bursa, unde s-a îmbolnăvit de ftizie. A murit la 5 aprilie 1851 la Istanbul (Constantinopol) A fost îngropat alături de prietenul său, pictorul Barbu Iscovescu.

Opera sa artistică, în principal desene, litografii și uleiuri, este formată în mare parte din portrete precum cele dedicate lui Cezar Bolliac, Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetti, C.D. Aricescu, Iancu Manu.

Pictorul Ion Negulici - Peisaj din Câmpulung

Ion Negulici a mai creat portrete în tehnica acuarelei, precum „Femeia în albastru”, remarcabile prin transparența tonurilor. Printre desenele sale se distinge portretul pictorului Rosenthal și al prietenului său Alexandru Zanne. Negulici a creat și peisaje precum „Vedere din Câmpulung” și numeroase miniaturi.

Lucrarea ”Vedere din Câmpulung” (foto articol) este primul peisaj din pictura românească modernă. Înfățișează casa natală a pictorului Ion D. Negulici, actuala stradă Negulici și turlele Mănăstirii Negru-Vodă. Peisajul este aproape neschimbat astăzi, după aproape 200 de ani. Această lucrare se află în prezent expusă la Muzeul Național de Artă al României.

Sursă: Wikipedia


Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.