Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
În fiecare an, la 1 octombrie, toate statele membre ONU marchează, prin diverse evenimente, „Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice”.
În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite a consacrat ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă, destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare, adecvate vârstei.
În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat „Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea”, care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.
Consacrarea zilei de 1 octombrie ca „Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice” are menirea de a sensibiliza opinia publică asupra faptului că speranţa de viaţă a oamenilor este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii mai bune de sănătate – oportunităţi pe care societatea ar trebui sa le valorifice. Astfel, principiile ONU şi obiectivele „Planului Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea” sunt dezvoltate într-un registru adaptat tendinţelor demografice actuale, punându-se accentul pe îmbătrânirea activă, prin care persoanele vârstnice sunt încurajate să rămână, cât mai mult timp posibil, în câmpul muncii pentru a-şi împărtăşi bogata experienţă profesională şi de viaţă, să joace în continuare un rol activ în societate, în comunitate şi în propria familie, să ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită.
Într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere continuă, îmbătrânirea activă este direct corelată cu solidaritatea dintre generaţii. Toate statele lumii au datoria de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învaţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos, facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.
Pentru persoanele vârstnice singure, avem obligația creștină să facem tot ce putem să le asigurăm condițiile necesare unui trai decent, pentru că oricare dintre noi poate să ajungă într-un moment al vieții într-o situație asemănătoare. Vedeți în reportajul următor imagini care pot să ne ajute să înțelegem mai ușor ce putem să facem pentru oamenii vârstnici de lângă noi.
La mulți ani, dragi părinți și bunici!
Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.