Povestea cânepei

Ştiaţi că planta denumită cânepă are peste 25.000 de utilizări? De la alimente, vopsele şi combustibili, până la îmbrăcăminte şi materiale de construcţii, cânepa este folosită pretutindeni. Cea mai veche dovadă a utilizării ei, este reprezentată de o bucată de ţesătură din cânepă, descoperită în Mesopotamia, datată de peste 10.000 de ani. Cea mai veche hârtie provine din China, cu o vechime de peste două milenii, ea fiind făcută din fibră de cânepă. Chiar şi faraonii au utilizat cânepa în construcţia marilor piramide.

Cânepa a devenit atât de importantă în Anglia secolului al 16-lea, încât regele Henry al VIII-lea a aprobat o lege, în anul 1553, prin care îi amenda pe fermierii care nu creşteau pe pământurile lor cel puţin un sfert de acru de cânepă, pentru fiecare 60 acri deţinuţi.  În America au existat perioade în care puteai chiar plăti impozite în natură, în cânepă. În anul 1850, în SUA existau mai mult de 8.000 de ferme cultivatoare de cânepă.

La fiecare 3,6 secunde un om moare de foame. Seminţele de cânepă sunt cele mai hrănitoare şi reprezintă o soluţie economică pentru a pune capăt foametei la nivel mondial. Cu o concentraţie de 80% “grăsimi bune”, de care corpurile noastre au nevoie pentru menţinerea unei sănătăţi acceptabile, precum şi datorită proteinelor şi aminoacizilor deţinuţi, cânepa reprezintă un echilibru perfect, necesar alimentaţiei umane.


Primul motor diesel a fost proiectat să folosească uleiuri vegetale, dintre care s-a folosit şi uleiul de cânepă. În anii 1930, Henry Ford  a produs un automobil, care era compus 70% din material plastic, realizat din cânepă. Picturile marilor artişti Rembrandt, van Gogh sau Gainsborough au fost realizate pe pânze din cânepă, folosindu-se acuarele extrase tot din aceeaşi plantă.

Cânepa este un material de 8 ori mai rezistent decât bumbacul! Cânepa poate creşte în 100 de zile,  fără folosirea erbicidelor şi a pesticidelor, astfel ajutând la protejarea mediului înconjurător. Din cânepă s-ar putea fabrica hârtie pentru ziare sau pentru cărţi, mult mai rezistentă decât cea produsă din lemnul copacilor, protejând astfel pădurile, care produc oxigenul atât de necesar vieţii.

Cânepa este o plantă minune. Cânepa are o fibră de calitate superioară celei produse din lemn. Mult mai puţine chimicale sunt necesare pentru a fabrica hârtia din cânepă, decât hârtia produsă din lemn. Unui copac îi ia zeci de ani de zile pentru a ajunge la maturitate, pe când cânepei îi este suficient un singur sezon.

Iata câteva dintre întrebuinţările pe care cânepa le-ar putea aduce omenirii:

1) Toate materialele din plastic ar trebui să fie realizate din ulei de semințe de cânepă. Materialele plastice din cânepă sunt biodegradabile. De-a lungul vieţii lor, ele se descompun şi nu fac rău mediului înconjurător. În schimb, materialele plastice făcute din petrol distrug natura; ele nu sunt biodegradabile şi fac mare rău planetei.

2) Din cânepă se pot face medicamente. Cânepa ajută la lărgirea arterelor, astfel încât sângele să poată circula mai bine. De asemenea, cânepa conţine THC, un agent activ, care ajută în bolile de astm şi glaucom.

3) Cânepa poate ajuta la combaterea foametei în lume. O mulţime de produse alimentare pot fi realizate din cânepă. Seminţele de cânepă conţin proteine naturale în cantităţi mari. De asemenea, ele conţin doi acizi graşi esenţiali, care ajută curăţarea trupului de colesterol. Aceşti acizi graşi nu pot fi găsiţi în altă parte în natură.

4) Din cânepă se pot face haine. Îmbrăcămintea realizată din cânepă este extrem de durabilă.


Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.