Luciana Marinescu

Luciana Marinescu – “Iubiri de liceu”

Luciana Marinescu,  membră a Uniunii Scriitorilor Europeni, a debutat în anul 2013 cu romanul ”Traseul unei vieți anterioare”, iar în anul 2014 a publicat romanul “Ancorat în trecut”.

Luciana Marinescu declară că pasiunea ei pentru scris s-a datorat unei revelații, unei stări de déjà-vu, pe care a simțit-o față de anumite persoane, într-un moment al vieții sale.


Luciana Marinescu a lansat al treilea roman al său, intitulat “Iubiri de liceu”, carte cu care se află într-un turneu în România, dar și în străinătate, urmând să participe la o nouă lansare în Italia, la Roma, chiar de ziua națională a iei românești, pe 24 iunie 2016, ocazie cu care va promova și în afara granițelor României portul popular tradițional românesc.

“Iubiri de liceu” este cartea Lucianei care a avut cel mai mare succes, dintre cele  scrise de ea până acum, poate și datorită faptului că față de celelalte romane tratează un subiect de actualitate – problemele cu care se confruntă tinerii zilelor noastre. Fiind mamă de adolescenți, inspirația acestui roman a venit de la copiii acesteia, elevi de liceu, iar pe copertă apare chiar fiul autoarei.

„Iubiri de liceu” este o carte educativă, un ghid cu exemple de dezvoltare personală pentru elevi, părinți și profesori, un îndemn pentru tineri la iubire, ambiție și determinare, o lucrare care transmite mesajul ca aceștia să nu abandoneze niciodată școala și să creadă cu tărie că ceea ce își propun să facă vor reuși prin muncă multă, perseverență și cu sacrificii.

„Iubiri de liceu” subliniază realități sociale și psihologice pe care le trăiesc adolescenții României zilelor noastre. În acest volum sunt reflectate diferențele sociale, marginalizarea copiilor care nu dispun de o situație financiară bună, anturajele nepotrivite care le afectează viața, în care intervin „balaurii” moderni – drogurile, alcoolul, abandonul copiilor de către părinții forțați să caute pe meleaguri străine mijloace de trai decent.

“Iubiri de liceu” este de fapt un proiect educațional la care participă elevi, dascăli, părinți și psihologi, conceput astfel încât adolescenții pot beneficia de sfaturi și îndrumări în ceea ce privește relația lor cu colegii, cu prietenii și cu familia.

În carte, Luciana Marinescu prezintă conflictul din interiorul adolescentului, adolescența fiind singura perioadă în care trăim în cele trei paliere existenţiale – trecut, prezent şi viitor. Adolescenţii sunt ancoraţi în trecutul lor din copilărie, au încă actuale în mintea lor toate întâmplările din copilărie, de foarte multe ori interpretate ca şi traume.

În cartea “Iubiri de liceu” se vorbeşte și despre rolul psihologului în şcoală, care este un subiect extrem de important. În perioada studiilor, adolescentul îşi conturează propria identificare şi are nevoie să se desprindă de trunchiul parental, de aceea este tot timpul în conflict, de aceea pare că nu-i place nimic, pentru că are nevoie de propria identitate. Am trăit la fel. Şi noi aveam nevoie de propria identitate şi noi încercam „războaiele” noastre personale cu părinţii. Într-adevăr, regulile din vremea adolescenţei noastre erau mult mai stricte şi mai restrictive şi de aceea, probabil, păream mai cuminţi, dar tumultul emoţional era acelaşi.

Felul în care Luciana Marinescu face o legătură între ceea ce înseamnă să fi adolescent acum şi modul miraculos în care ne trăiam adolescența atunci, l-am surprins  în unele dintre paragrafe. Surpinde plăcut felul magistral şi plin de metaforă în care a unit cele două timpuri, modul în care Mihnea, eroul principal, băiatul boier cum i-a plăcut autoarei să-i spună într-o paralelă cu Liviu Rebreanu, îi face o declaraţie fetei, cerându-i iertare, după care a făcut un selfie cu telefonul. Iată, modul magistral în care telefoanele, tabletele și computerele fac parte din sentimentele şi din emoţiile adolescentului de acum.

Luciana Marinescu dorește să vină în sprijinul adolescenților, care au mari probleme de adaptare la vremurile în care trăim, iar cu ajutorul “Asociației Free World” și al altor ONG-uri dorește să organizeze multe întâlniri cu elevii, cu dascălii și cu părinții elevilor, să poată să ofere gratuit “Iubiri de liceu”, roman din care adolescenții, în special, se pot inspira într-un mod plăcut, pentru o dezvoltare armonioasă a lor.

Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.