Learn another language

Cum să învățăm orice limbă străină în șase luni

Psihologul Chris Lonsdale povestește în filmul următor cum a reușit el să învețe în doar 6 luni să vorbească bine în limba chineză.

SECRETELE COMUNICĂRII EFICIENTE

Comunicarea este un ansamblu de acțiuni care au în comun transmiterea de informații sub forma de mesaje, știri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise etc. între două persoane, numite interlocutori sau, mai formal, emițător și receptor.


Vorbirea și limba vorbită sunt elemente primordiale în comunicare; prin intermediul lor putem transmite mai departe și o comunicare socială sau emoțională, aceasta decurgând diferențiat după gradul de cultură al partenerilor care iau parte la convorbire. Această transmitere de informații se produce de obicei într-o formă acustică (vorbirea), dar există și alte forme (purtători de informație), cum ar fi forma scrisă, cea cu semnale electrice sau optice ș.a. În timpul vorbirii, comunicarea nu se efectuează numai prin cuvinte, ci și prin intermediul tonului vocii, al amplitudinii sau localizării respirației, al variației coloritului epidermei (îndeosebi a celei faciale), al atitudinii noastre ș.a.

Toată lumea comunică. De fapt, întreg universul comunică. Toate părțile componente ale universului sunt interconectate și comunică în diferite moduri.

Într-un fel comunicăm cu oamenii, în altul cu animalele, în altul cu propriile noastre celule (care au o „minte” proprie) și în altul chiar cu astrele, nu verbal sau non-verbal, ci prin alte canale puțin explorate în prezent.

Comunicarea înseamnă mai mult decât ceea ce spunem. Înseamnă și cum spunem acel lucru.

Comunicarea constă în a vorbi și a asculta, în acțiunea de a destăinui reciproc gânduri și sentimente interioare (așa numitul „feedback”).

În timp ce devin comunicatori buni, oamenii ajung să exceleze în toate domeniile, de la relații sentimentale la vânzări, afaceri, etc.

În afara comunicării interpersonale (între oameni), pentru a avansa în viață avem nevoie în primul rând de o eficientă comunicare intrapersonală. Aceasta necesită o bună înțelegere a propriei ființe – modurile în care gândim, simțim și ne comportăm, de ce procedăm într-un fel și nu altfel, de unde am învățat aceste moduri, dacă ne sunt de folos sau nu pe termen lung aceste moduri de gândire, cum putem să ne „reprogramăm” sau să ne „recreăm” propria ființă.

O bună relație intrapersonală cu Sinele constituie practic stadiul final al stăpânirii de sine și al succesului autentic, iar „talentul” de comunicare intrapersonală se învață (nu este nativ). Orice persoană poate să comunice cu ea însăși. O va face atunci când își va echilibra emoțiile, când va afla ce  presupune reprogramarea propriei minți pentru a obține ce dorește și când va asculta „glasul” intuiției. Parcurgerea căii de la emoția necontrolată la rațiune și apoi la intuiție, constituie de fapt însăși cheia evoluției, care include, bineînțeles, comunicarea eficientă cu alte ființe umane.

Comunicarea între oameni are drept canale verbalul (viul grai) și non-verbalul (așa numitul „limbaj al corpului”).

Comunicarea înseamnă, din punctul de vedere al celui care o inițiază, a transmite eficient și conștient un mesaj, adică a-și lua toate măsurile că modul în care spune un lucru (non-verbal) reflectă întocmai ceea ce spune verbal (în Programarea Neuro Lingvistică – NLP aceasta se numește „congruență”). Cel care inițiază comunicarea nu are un control asupra modului în care cealaltă parte a procesului de comunicare, cel care receptează comunicarea, va „decodifica”, va înțelege ce i s-a transmis.

Când ceea ce transmiți este „decodificat” exact (intenția ta este pe deplin înțeleasă și acceptată de celălalt) se poate considera ca s-a realizat o comunicare extrem de eficientă.

De cele mai multe ori comunicarea nu este eficientă, nu se realizează corect. Oamenii „mimează” atenția în comunicare, dar gândurile și emoțiile lor sunt „în alte părți” (în NLP se spune că sunt în „dialog interior”).

Renumitul psiholog și motivator Kevin Hogan, un adevărat „maestru al comunicării” spunea: “Există anumite motive pentru care fiecare dintre noi comunicăm în modul în care o facem:

  • cu toții suntem, în parte, un produs al genelor noastre;
  • cu toții suntem, în parte, un produs al mediului ambient, inclusiv părinții, rudele, prietenii, profesorii și toți ceilalți din jur;
  • cu toții suntem, în parte, un produs al propriilor noastre experiențe unice (evenimente importante în viață, traume, etc.)
  • cu toții avem atitudini defensive, care ne ajută și ne dăunează în comunicare;
  • cu toții dorim iubire;
  • cu toții am suferit dureri emoționale;
  • cu toții dorim să nu mai suferim niciodată”.

După cum vedem, comunicarea deschisă și eficientă necesită mai mult decât disponibilitatea și abilitatea de a vorbi deschis despre sine însuși (sau despre orice altceva). Decisivă este reacția partenerului, care depinde de toți acești factori enumerați mai sus. Oricare ar fi aceasta, pentru a fi sigur de rezultatul pozitiv al comunicării, cel care o inițiază trebuie să aibă ca fundație paradigma dublei victorii (win-win). În cele din urmă, pe termen lung, sinceritatea intenției de „dublu câștig” va da, cu certitudine, roade.

Iată și câteva criterii pentru o comunicare de succes, așa cum sunt ele prezentate de specialiști:

  • a-l asculta pe celălalt cu atenție și în liniște;
  • a nu-l întrerupe;
  • a nu fi ofensat să fi contrazis, a nu lua criticile personal;
  • a-ți lua timp pentru reflecție înainte de a da un răspuns important;
  • a rezolva conflictele deschis;
  • a-și exprima emoțiile într-o manieră constructivă;
  • a fi calm, conștient, a nu fi influențat de titlul sau statutul celuilalt;
  • a menține o varietate largă de opțiuni, a fi deschis pentru schimbări și contradicții;
  • a nu „sări” peste dorințele, sentimentele altuia, pentru a evita ca mai târziu acesta să se simtă prost că nu au fost luate în considerare…. și, în mod sigur, multe altele.

Cu toții avem posibilitatea să devenim buni comunicatori! Perfecționarea continuă, în diferitele ei aspecte, este una din cele mai profitabile alegeri pe care o putem face în această viață. Este o realitate pe care din ce în ce mai mulți oameni o conștientizează și care ne stă la îndemână oricând!

Site recomandat: www.succesulpersonal.ro

Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.