Hărțuirea morală

Hărțuirea la locul de muncă poate îmbrăca mai multe forme, precum agresivitatea verbală, fizică, dar și izolarea socială. Indiferent de cum se manifestă, hărțuirea înseamnă un comportament abuziv, care poate afecta salariatul, provocându-i acestuia un stres psihic și emoțional. Victimele acestei „violențe psihologice” au la îndemână unele soluții legale pentru a se proteja de astfel de abuzuri și se pot adresa mai multor autorități din domeniu, precum Inspecția Muncii sau chiar instanțelor de judecată. (Sursă: Avocatnet.ro)

Tribunalul Bucureşti a admis, în premieră, o acţiune privind hărţuirea morală la locul de muncă şi a obligat angajatorul, Orange România, la plata unor daune morale de 45.000 de lei către un fost angajat. Compania a precizat pentru News.ro că respectă legislaţia în vigoare şi că va face uz de căile de atac în acest caz, decizia nefiind definitivă.

“Orange România respectă legislaţia în vigoare şi are principii etice solide care stau la baza relaţiei cu angajaţii companiei. În cazul domnului Radu Popescu, am luat act de hotărârea pronunţată în prima instanţă de către Tribunalul București. Vom folosi căile de atac prevăzute de lege împotriva acestei hotărâri”, au declarat reprezentanţii Orange.


Radu Teodor Popescu, fost angajat al Orange, a câştigat la Tribunalul Bucureşti procesul în care a cerut de la fostul angajator daune după ce a fost hărţuit moral mai multe luni.

Instanţa a decis ca bărbatului să îi fie plătite despăgubiri de 45.000 de lei, reprezentând daune morale.

„Clientul meu a fost hărţuit şi şicanat 22 de luni de către fostul angajator. Cererea de chemare în judecată are 67 de pagini, alte 300 de pagini fiind aduse ca probe. În esenţă, clientul meu a fost tras pe linie moartă la locul de muncă. Mă bucur că pentru prima dată în România s-a dovedit existenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Decizia de astăzi ne spune că angajatorul nu are voie să îşi bată joc de un angajat. La locul de muncă nu se vine ca la război”, a declarat pentru News.ro avocatul Costel Gâlcă.

El a exemplificat cu o situaţie în care angajatului i s-a cerut să aducă imediat concediul medical, altfel urmând a fi cercetat disciplinar, în condiţiile în care acesta era internat în spital, cu perfuzii.

Un alt exemplu de şicană, potrivit lui Costel Gâlcă, din partea angajatorului, a fost atunci când compania a organizat o deplasare în Polonia. „Întregul departament a fost anunţat că urmează să se facă o deplasare în Polonia. Clientul meu a fost anunţat în ultima clipă, după ce au fost cumpărate biletele de avion, că el nu mai pleacă”, a mai arătat apărătorul.

„Efectul unei hărţuiri morale susţinute la locul de muncă este sinuciderea. O spun toate studiile serioase. Hărţuirea psihologică la serviciu nu are ce să caute”, a mai declarat Galcă. 

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 4 ianuarie 2016 şi după şase luni instanţa a dat o primă soluţie. (Sursă: News.ro)

Secretul unui discurs grozav!


Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.