Esența valorii

Într-o scurtă conversaţie, un bărbat întreabă o femeie:
– Ce tip de bărbat cauţi?

Ea rămase un moment tăcută, îl privi în ochi şi îi zise:
– Vrei să ştii într-adevăr?

El răspuse:
– Da!


Atunci ea începu:
– Fiind femeie, sunt în poziţia de a-i cere bărbatului ceea ce eu nu pot face pentru mine. Plătesc facturile, mă ocup de casă, merg la supermarket, fac cumpărături şi totul fără ajutorul unui bărbat… Îmi pun întrebarea: Ce poţi tu să aduci în viaţa mea?

Bărbatul rămase privind. Gândea cu siguranţă că este vorba de bani. Ea, ştiind ce gândeste el, spuse:
– Nu mă refer la bani. Am nevoie de mai mult. Am nevoie de un om care să lupte pentru perfecţiune în toate aspectele vieţii.

El îşi încrucişă braţele, se așeză în fotoliu şi privind-o îi ceru să explice mai în detaliu.

Ea zise:
– Caut pe cineva care să lupte pentru perfecţiune mentală, pentru că am nevoie de cineva cu care să conversez şi care să mă stimuleze din punct de vedere intelectual. Eu nu am nevoie de cineva simplu din acest punct de vedere… Am nevoie de cineva suficient de sensibil ca să înţeleagă prin ce trec eu ca femeie, dar suficient de puternic ca să mă încurajeze şi să nu mă lase să cad. Caut pe cineva pe care să îl respect, ca să pot să fiu “ascultătoare”. Nu pot să fiu aşa cu cineva care nu poate să îşi rezolve singur problemele. Eu caut un bărbat care se poate ajuta pe sine însuşi, pentru a ne ajuta reciproc. Caut un bărbat care să înţeleagă că sexul are importanţa lui într-un cuplu, dar că nu determină existenţa cuplului care se vrea cu adevărat fericit. Şi o femeie adevărată nu va accepta niciodată lângă ea un bărbat care este extraordinar… dar numai pentru o oră! Pentru simplul motiv că ziua are 24 de ore!

Când termină, se uită la el. Îl vede foarte derutat şi întrebător.

El îi zise:
– Ceri mult.

Ea răspunse:
– Valorez mult!


Esența valorii este greu de găsit, este greu de descris, este greu de prezentat în puține cuvinte.

Valoarea exprimă capabilitatea fiecărui om de a extrage diferite satisfacții din interacțiunea sa cu un obiect, cu un eveniment sau cu o altă persoană.

Posibilitatea de a atribui valori aparține probabil tuturor viețuitoarelor și se manifestă prin preferința oricărei ființe, cu un anumit grad de dezvoltare senzorială și comportamentală, pentru anumite tipuri de hrană, de mișcare sau de contact cu alte ființe, funcție de consecințele pe care le-au avut asupra sa relații sale anterioare.

Prin intermediul valorii, omul își planifică implicările valorice personale sau caută anumite atitudini și calități ale semenilor. Valoarea condiționează și formularea scopurilor momentane sau cele de perspectivă. Tot valoarea definește caracterul și direcția relațiilor personale, preferința alegerii sau respingerii unor parteneri într-o participare colectivă.

Valoarea are un rol subtil în alegerea partenerului de viață sau de plăcere, prin mijlocirea ei individul discernând însușiri sau defecte ascunse. Tot ea determină altruismul, antagonismul sau ostilitatea.

Valoarea unui om trebuie să fie permanent îmbunătățită, satisfacția pe care el o va aduce membrilor comunității cu care interacționează fiind astfel tot mai mare, dându-i astfel posibilitatea obținerii unei tot mai mari satisfacții personale.

Valoarea trebuie permanent promovată acolo unde există suficientă valoare pentru a fi apreciată!


Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.