Radu Câmpeanu

RADU CÂMPEANU – model politic european.

Pe 28 februarie este ziua de naştere a distinsului liberal Radu-Anton Câmpeanu. Câteva gânduri legate de atitudinea și înţelepciunea unui liberal autentic sunt utile pentru a reanaliza unele evenimente recente şi pentru a modifica priorităţile viitorului.

Viitor fără răzbunare în România


Unul dintre discursurile memorabile din Parlament ale lui Radu Câmpeanu atrăgea atenţia că România viitoare sigur nu poate fi clădită pe răzbunare şi ură. A repetat de nenumărate ori că nu mai are nimic de împărţit cu cei care i-au făcut tinereţea din închisoare mai grea decât era de aşteptat. Ţara trebuie să privească spre viitor. Oricum, evenimentele de la mijlocul secolului XX nu se mai pot repeta.

Relaţiile internaţionale şi istoria naţională

Conform opiniilor exprimate de Radu Câmpeanu, România trebuia să intensifice relaţiile de colaborare cu toate ţările, în primul rând cu cele din Europa. A militat consecvent pentru spiritul european ca element de fond, nu ca o declaraţie formală. Relaţiile trebuie să se bazeze pe respect reciproc şi egalitate. În niciun caz nu a fost de acord să ne modificăm istoria naţională pentru a fi mai simpatici în afară. Orice relaţie de prietenie poate să existe numai dacă popoarele îşi respectă reciproc personalităţile reprezentative, cu părţile lor bune şi cele rele.

Recunoaşterea valorii întreprinderilor socialiste din România anilor ’60

După eliberarea din închisoare, Radu Câmpeanu a lucrat în România la o întreprindere socialistă din domeniul construcţiilor. Ce a învăţat la acea întreprindere a recunoscut în repetate rânduri că i-a fost util în Franţa. Standardele profesionale din România acelor ani erau compatibile cu cele din Franţa în domeniul organizării întreprinderilor din construcţii.

Confruntarea politică nu este un război cu cei de altă părere

Eleganţa dezbaterilor pentru alegerile prezidenţiale la care a luat parte Radu Câmpeanu vor rămâne probabil o lecţie pentru politica din România. Într-o ţară dominată de crispare, gestul elegant al lui Radu Câmpeanu, de a întinde mâna câştigătorului într-o competiţie politică, a fost o surpriză, deşi era ceva firesc pentru lumea democraţiei. În orice caz, nu a conceput să-i trateze cu superioritate pe cei care susţineau alte idei. Nu i-a considerat niciodată duşmani şi nu s-a considerat în război cu aceştia. A ascultat cu atenţie alte opinii, a avut curajul să-şi adapteze discursul în funcţie de realităţi. A repetat de nenumărate ori că poate sta la masa negocierilor cu orice politician. O discuţie este posibilă în politică oricând. Important este ca soluţiile să nu fie în defavoarea ţării. A acceptat fără rezerve valoarea personală a celor cu altă ideologie, pe care i-a întâlnit. Ne-a repetat că nu poate exista democraţie pluripartidistă numai cu ideologie liberală.

Egalitatea pe criteriu de sex ca atitudine consecventă

Când era vorba despre puţinele reprezentante ale sexului frumos din politică, avea mereu o atitudine de adevărat cavaler. Nu accepta critici violente la adresa femeilor, chiar şi atunci când acestea aveau o atitudine necorespunzătoare. A povestit atunci că şi în activitatea politică din Franţa s-a întâlnit cu femei care aveau idei şi atitudini inacceptabile, dar nu uita niciodată diferenţa de sex şi evita formulările dure faţă de ele.

Egalitatea pe criteriu de sex este ceva normal, firesc la Radu Câmpeanu, o parte a civilizaţiei, mult mai mult decât exigenţele dintr-o Directivă a Uniunii Europene. S-a bucurat foarte mult pentru alegerea doamnei Alina Gorghiu în calitate de co-preşedinte al PNL.

Să ne bucurăm de prezenţa domniei sale în viaţa politică din România şi să-i urăm „La mulți ani !”.

Conf. univ. dr. Băluţă Aurelian Virgil

Universitatea Spiru Haret

Articolul a apărut în publicaţia Opinia Naţională numărul 741 din 1 martie 2016. Este disponibil la următoarea adresă: OpiniaNațională.ro

A fost preluat cu acordul autorului.

Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.