Colinde – Christmas songs

Colinde – Christmas Songs – We wish you a Merry Christmas!

Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă a anului, perioada când pretutindeni se aud colinde, când oamenii sunt mai buni, când se transmit urări sincere, când se fac cadouri și când se speră mai mult decât oricând că lumea va fi mai bună. Să aveți Crăciun fericit!

Să credem în minuni! Ele apar când speranţa că vor apărea e tot mai mică.

Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos / Isus Hristos) este o sărbătoare creștină, celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sărbătoare după Paște, Rusalii și Vinerea Mare. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea la slujba bisericească spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, primirea „darurilor de la Moș Crăciun”.


Minunate sunt tradițiile românești de Crăciun!

Crăciunul stârnește în fiecare om un val de emoție. Declarațiile de dragoste sunt izvorâte din adâncul sufletului, dovezile de dragoste sunt mai multe și mai vizibile, frigul este îndepărtat cu fierbinți îmbrățișări în zilele Crăciunului. Zăpada albă, focul din sobă sau din șemineu, mirosul plăcut al cozonacilor sau al sarmalelor, tradiționala ceremonie a tăiatului porcului de Crăciun sunt doar câteva din atracțiile Crăciunului.

Să păstrăm nealterată frumusețea sărbătorilor de Crăciun! Să facem viața tuturor mai bună! Să spunem vorbe care să aducă bucurie celor care le ascultă, să dăm din ceea ce noi avem și celor care nu au, să aducem speranță celor care nu mai au credință că viața poate fi plăcută! Deschideți ușa celor care vin să vă ajute, deschideți brațele pentru cei care vor să vă îmbrățișeze, deschideți inima pentru cei care vor să o încălzească cu dragostea lor! Astfel sărbătorile de Crăciun vor fi minunate.

Vestea nașterii Domnului este transmisă tradițional din poartă în poartă, din ușă în ușă, de colindători. „Ritualul se desfășoară de obicei începând din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), până dimineața zilei următoare. Grupul de șase până la treizeci de tineri (colindători) aleg un vătaf, care cunoaște obiceiurile tradiționale și vreme de patruzeci sau optsprezece zile ei se adună de patru, cinci ori pe săptămână, într-o casă anumită, ca să primească instrucția necesară. În seara zilei de 24 decembrie, îmbrăcați în straie noi și împodobiți cu flori și zurgălăi, colindătorii fac urări mai întâi la casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe străzi, cântă din trompete și bat darabana, pentru ca larma făcută să alunge duhurile rele și să-i vestească pe gospodari de sosirea lor. Ei cântă prima colindă la fereastră și după ce au primit învoirea celor ai casei, intră în casă și își continuă repertoriul, dansează cu fetele tinere și rostesc urările tradiționale. Colindătorii aduc sănătate și bogăție, reprezentate de o rămurică de brad pusă într-un vas plin cu mere și pere mici. Exceptând familiile cele mai sărace, de la celelalte primesc daruri: colaci, plăcinte, fructe, carne, băutură etc. După ce au străbătut întreg satul, grupul colindătorilor organizează o serbare la care iau parte toți tinerii.” (Mircea Eliade în Istoria credințelor și ideilor religioase)

Să ne pregătim mintea și sufletul pentru apropiatele sărbători de iarnă, când vom fi înconjurați de iubire, de bunătate și generozitate! Priviți colindele din Vadu Izei Maramureș! Sunt minunate!

Crăciunul este așteptat cu bucurie de oamenii din întreaga lume. Puneți-vă de acum o dorință, care de Crăciun se va transforma în realitate! Totul e posibil dacă aveți credința că visul se poate transforma în realitate! Vedeți în următorul film „Christmas in New York City”.

După ce am fost în New York de Crăciun, ne întoarcem într-un sat românesc, aici unde tradiția se păstrează din moși strămoși, aici unde bucuria urărilor de Crăciun este nemărginită, unde iarna parcă e cea mai frumoasă, unde vinul fiert cu scorțișoară și bucatele calde înmiresmate nu lipsesc de pe masa gospodarilor. Portul tradițional românesc și frumusețea trupească și sufletească a românilor reprezintă valori inestimabile, care sunt apreciate de orice om care poate să petreacă de Crăciun în România.

Superbe imagini, minunate voci și pline de frumusețe versuri!

Credința poporului român este puternică, este ceea ce i-a dat forța și frumusețea, este ceea ce i-a dat priceperea de a rămâne neclintit peste veacuri pe acest pământ binecuvântat. Credința creștinilor le dă speranță, le dă bucurie, le dă bunătate și îi păstrează toleranți. La mulți ani, mulți ani cu bine!

Superbe imagini de Crăciun românesc! Superbe versuri! Să aveți Crăciun fericit!

…Și cine a fost cuminte, poate să spere că moș Crăciun îi va aduce tot ceea ce își dorește. 

Imagini video, din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe ROSUPERTOP.ro, pe paginile » VIDEO » MUZICĂ UȘOARĂ » MUZICĂ POPULARĂ » UMOR. Muzică românească veche, audio, multe cântece din anii 60′, 70′, 80′, 90′, găsiți pe paginile » AUDIO și NOSTALGIE. Doar muzică ușoară românească, audio, găsiți pe pagina MUZICĂ UȘOARĂ. Pe pagina MUZICĂ POPULARĂ, găsiți doar muzică populară românească.